019-10 24 42 info@okkc.se

Tandhygienist

Vill du förbättra din munhälsa? Besök då vår legitimerade tandhygienist som med stor passion och noggrannhet hjälper dig att hålla dina tänder och ditt tandkött friskt.

Fördelar med en tandhygienist

Ibland är det svårt att hålla tänderna rena med vanlig tandborstning och tandtråd. Då kan man behöva hjälp av en tandhygienist för att komma åt svåra ställen i munnen. Vissa sjukdomar är svåra att upptäcka själv som exempelvis parodontit (tandlossning) och då kan det vara sent för behandling om det har gått för lång tid.

Vanliga frågor:

Vad gör en Tandhygienist?
  • En tandhygienist gör undersökningar av munhålan och dina tänder. Tandhygienisten kontrollerar om det finns någon tand som behöver lagas, förebygger små hål så att de inte blir större, undersöker om det finns tandköttsinflammation som behöver behandlas samt förebygger att det inte leder till tandlossning.
  • En tandhygienist tar bort tandsten och kan göra estetiska behandlingar som tandblekning och AirFlow behandling som polerar och tar bort missfärgningar.
  • En tandhygienist ger stöd till personer som inte kan göra rent sina tänder själv. Genom att lägga färg på tänderna kan man kontrollera patientens förmåga att hålla rent. Man kan då få instruktion och rekommendation om hjälpmedel som passar.
Gör behandlingen hos tandhygienisten ont?

Behandlingen hos tandhygienisten gör oftast inte ont. Men ska du behandla tandfickor så kan det kännas eftersom man skrapar rent i tandfickor botten. Men det finns då smärtlindring i form av bedövningssalva som penslas på tandköttet. Dessutom finns det bedövningsspruta om man önskar.

Hur ofta behöver jag besöka en tandhygienist?

Har du inga besvär i munnen räcker det med att besöka tandhygienisten en gång per år. Har du benägenhet att få tandsten och har en aktiv tandlossning bör du besöka en tandhygienist oftare.

Måste jag besöka tandläkaren innan jag kan få tid hos en tandhygienist?

Har du inte besökt tandläkaren på länge är det rekommenderat att göra en undersökning hos tandläkaren innan du besöker tandhygienisten. Det är bra om det finns röntgenunderlag innan hygienistbesök för att kunna se tandsten som ligger under tandköttet. Tandläkarundersökning är särskilt viktigt om man har stora konstruktioner i munnen som broar och implantat.

Varför är det viktigt att ta bort tandsten?

Tandsten som sitter länge orsakar tandköttsinflammation, höjer risken för att få tandfickor som kan leda till tandlossning.

Har ni Airflow behandling?

Ja, vi har den senaste tekniken Air-Flow på kliniken. Med Air-Flow rengör vi dina tänder på ett effektivt och skonsamt sätt.

Ring oss på 019-10 24 42

Få en tid direkt eller svar på dina frågor.

Därför är det viktigt att besöka tandhygienisten

En tandhygienist arbetar med att göra din munhälsa bättre, genom att behandla och förebygga tandsjukdomar som tandlossning och karies. Besöker du en tandhygienist regelbundet kan du behålla en god munhälsa och få förebyggande behandling som kan stoppa utvecklingen av mer allvarliga sjukdomar och besvär. Regelbundna undersökningar och diagnostisering hos en tandhygienist är ett bra sätt att kunna förebygga sjukdomar som oftast är kostsamma och smärtsamma.

En tandhygienist kan ge regelbunden stödbehandling så att tandsjukdomen inte återkommer. Behandlingen kan behövas hela livet särskilt om man har benägenhet att bilda tandsten. Tandfickor kan vara tecken på tandlossning och behandlingen siktar på att minska fickdjupet tills det försvinner helt. Ibland försvinner inte tandfickorna men det viktigaste är att fickorna inte blöder eftersom blödningen tyder på infektion och att sjukdomen är i en aktiv process.

Alla människor har bakteriebeläggningar i munhålan redan från födseln. Hos människor som är friska och med mycket god munhygien är inflammationen inte så synligt kliniskt och orsakar inte så stora skador. Men vissa personer är mer mottaglig för att utveckla tandlossning. Det finns studier som säger att personer med hjärt och kärlsjukdomar och rökare löper större risk för tandlossning. Och eftersom tandlossning är en kronisk sjukdom är det viktigt att göra regelbundna mun-hälsoundersökningar hos tandläkare eller tandhygienist.

Tandlossning

Tandlossning (parodontit) är en sjukdom som är svår att upptäcka utan undersökning hos tandläkare eller tandhygienist. När man känner att tänderna börjar lossna då är det oftast för sent för behandling. Det är därför viktigt att man går på regelbunden kontroll fast man inte känner nåt besvär. Vid undersökningen mäter de tandfickor runt tanden. De kollar om det finns djupa tandfickor och om det blöder i tandköttet vid mätning. Ett friskt tandkött blöder inte, är rosa till färgen och ytan är ofta småknottrig, som ett apelsinskal. En tandköttsficka brukar inte vara djupare än 3 mm. Blödande, svullet tandkött är ett tecken på inflammation.

När en bakterieansamling sitter för länge vid tandköttskanten, irriterar den tandköttet och tandköttet förändras i form och färg. Lättare beröring som tandborstning eller fickdjupsmätning kan göra att det blöder spontant. Det går oftast att behandla inflammationen med god egenvård och den orsakar inte någon egentlig skada. Lämnar man den obehandlad kan bakterierna vandra ner i tandfickorna och göra fickorna djupare. Bakterier långt ner i tandfickornas botten kan bryta ner benet och leda till att tänderna lossnar. Andra faktorer som kan orsaka tandlossning är rökning, vissa sjukdomar och nedsatt immunförsvar.

När tandfickorna är djupa kan man inte komma åt dem på egen hand utan man måste få hjälp med rengöring. Tandläkare eller tandhygienist kan göra rent i tandfickorna. Man behöver ofta göra det flera gånger och därför är det viktigt med kontroll efter grundlig rengöring. Då ser man om det finns förbättring eller försämring och blödning i fickdjupet.

Målet med tandlossningsbehandling är att minska fickdjupet och att blödningen avtar. Ibland finns fickorna kvar och det är viktigt att de inte blöder. Om det blöder i fickorna betyder det att en aktiv sjukdom fortsätter. Tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa till att kontrollera om en ny infektion uppstår genom regelbunden kontroll.

Förebyggande tandvård

Patienter brukar fråga: “Vilka tänder bör jag rengöra?” Då brukar vi svara: “Bara de tänderna du vill behålla. “ Och ibland säger de att de borstar och borstar men får mycket håll ändå. Det är många faktorer som kan orsaka hål i tänderna. Det kan bero på fel teknik med tandborstning, dålig kosthållning, intag av mediciner som orsakar muntorrhet och användning av tandkräm utan fluor med mera.

För att förebygga munsjukdomar bör man han en rutin med tandborstning i 2 minuter morgon och kväll med 2 cm tandkräm. Tandkräm måste innehålla fluorid och det viktigt att man inte skölja bort tandkrämen med vatten. Man kan sila tandkräm skummet mellan tänderna innan man spottar ut den. Rengör mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka. Det är oftast mellan tänderna man slarvar med. Där samlas mycket bakterier som orsakar både hål och tandlossning.

Vissa patienter får hål även om de gör dessa basala rutiner. Då behöver man undersöka orsaken till att man får mycket hål. Om man är torr i munnen pga mediciner, strålbehandling i munhåla området eller pga ålder, kan man mäta hur mycket saliv man har och hur mycket bakterier som finns i munnen. Då kan man göra en individuell behandlingsplan. Behandlingen kan vara att behöva pensla fluorid på tänderna regelbundet, använda fluorgel skenor eller skölja fluorskölj hemma.

Tandsten & bakteriebeläggningar

TandstenTandsten är förkalkade bakteriebeläggningar som du inte kan borsta bort med din vanliga tandborste. Tandsten uppstår när mjuka bakteriebeläggningar på tänderna får kontakt med saliven. Beläggningen blir då hård och svår att borsta bort. Sitter tandstenen på tänderna för länge kan den krypa ner i tandköttet och orsaka blödning och tandfickor. Tandfickor som blöder är ett tecken på tandköttsinflammation. Tandköttet förlorar då sin form och stramhet och blir svullet och mjukt.

Hos patienter med dålig munhygien eller på ställen/tandytor som är svåråtkomliga samlas större bakteriebeläggningar som orsakar rodnad och svullnad i tandköttet. Lämnar man inflammationen obehandlad en längre tid kan den leda till att benet börjar brytas ned och tandlossning sker. En tandhygienist är expert på att hjälpa patienten att förebygga tandköttsinflammation och behandla tandlossning.

Airflow på Örebro Käkkirurgiska Centrum

AirFlow – skonsamt och effektivt

Vi utför AirFlow-behandlingar. AirFlow är en effektivt och skonsam metod för att ta bort missfärgningar som kan orsakas av en del typer av mat, dryck eller tobak. Behandlingen tar ca 30 minuter och är både skonsam och smärtfri. Dina tänder putsas, poleras och blästras. Efter behandlingen så har du ett vitare och fräschare leende.

Läs mer om AirFlow behandling här »

Så går ett besökt till hos tandhygienisten

Tandhygienisten börjar med att undersöka tandköttet med en instrument som registrerar fickdjupet och förekomst av plack och blödningar.

En röntgenundersökning kan komplettera undersökningen. Det kan finnas tandsten som ligger under tandköttet och kan vara svårt att se med endast klinisk undersökning. Röntgen kan visa om det finns området med nedbrytning av ben.

Hos patienter med dålig munhygien eller på ställen/tandytor som är svåråtkomliga samlas lätt större bakteriebeläggningar som orsakar rodnad och svullnad i tandköttet.

Efter att undersökningen är utförd påbörjas en grundlig rengöring av munhålan genom att ta bort tandsten och skrapa rent bakteriebeläggningar i tandfickorna. Därefter får patienten en utförlig instruktion om hur tänder ska skötas. Tandhygienisten lär sedan ut hur passande hjälpmedel ska användas.

Efter första behandlingen
När första behandlingen är genomförd väntar man några månader för att tandköttet ska återhämta sig. Efter en tid kallar vi dig till en läkningskontroll för att kolla om det finns förbättring eller försämring. Målet med behandlingen är att minska fickdjupet, minska blödningen eller att blödningen avtar och förhindra att mer ben försvinner. Ibland försvinner inte fickorna helt men det är viktigt att den inte blöder i botten. Blödning i fickan betyder att infektionen är kvar och det behövs en ny omgång av rengöring. Patientens egna noggrannhet med munhygienen är den viktigaste delen i behandlingen och framförallt att göra rent på ställen där fickorna ligger för att undvika att en ny infektion uppstår. Ibland är det svårt att komma åt på vissa ställen hur man än gör. Då kan en tandhygienist hjälpa dig med en så kallad stöd behandling och hjälpa dig på banan igen.

Förlorat tandben går inte att få tillbaka. Behandlingen är till för att stoppa att mer tandben försvinner. Tänderna kommer att se längre ut. Men det är bättre att tänderna ser längre ut än att de förloras.

.

Vill du boka tid?
Eller har du en fråga?

Ring oss direkt eller fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

    Jag vill boka tid.Jag vill ställa en fråga.

    Örebro Käkkirurgiska Centrum allmäntandvård specialist estetik

    019-10 24 42

    Grubbensgatan 2, Örebro

    .