019-10 24 42 info@okkc.se

Tandställning / Tandreglering

Här behandlas du av specialister inom tandreglering och tandställning. Vi använder de bästa metoderna för att korrigera ditt bett. Oavsett vad du har för problem, vilken ålder och vilka förutsättningar kan vi ha en lösning som ger dig ett leende som du önskar. Kontakta oss idag för en konsultation.

Är tandreglering något för mig?

Det kan finnas olika anledningar till att utföra en tandreglering och det är aldrig för sent att utföra en tandregleringsbehandling. Tänderna rör sig faktiskt sakta framåt genom hela livet samtidigt som underkäkens tänder blir mer synliga. Det gör att tandregleringsbehovet kan öka med en stigande ålder. Har du länge funderat på om du kan få rakare tänder ska du inte tveka att boka in en konsultation av oss.

Bakgrund till tandreglering / tandställning

På vissa människor kan tänderna stå trångt och då kan tandreglering vara ett bra sätt att få tänderna mer raka rent kosmetiskt för utseendets skull. En annan anledning till att utföra en tandreglering kan vara att åtgärda ett mera uttalat bettfel.

Vid en tandreglering spelar åldern ingen roll och tandställning har i dag så gott som fullständig social acceptans inom alla åldrar. Om man ändå tycker det är jobbigt med en synlig tandställning finns det idag tekniker där tandställningen kan vara mindre synlig eller helt osynlig. Det finns olika moderna tandställningar att välja mellan. Vi informerar dig om alternativen när du bokar tid för en konsultation.

För många är det också viktigt med ett både vackrare och friskare leende som stärker din självkänsla vilket gör att en tandreglering blir en investering för livet.

Ojämna tänder

Tänderna är ojämna och sneda, de kan sitta för tätt och inte stå i en jämn rad. Men en tandreglering kan tänderna bli raka och jämna.

Över- & underbett

Ett överbett eller underbett, kan göra att dina läppar inte möts när du stänger munnen. Det gör att det blir svårare att andas med näsan när du sover.

Kosmetiska skäl

Kosmetiska skäl – du vill ha ett vackrare leende. .

Nödvändigt

Tandreglering kan i en del fall vara nödvändigt att göra innan en tandersättning kan utföras.

Djupt bett

Vid ett djupt bett hamnar de främre tänderna i underkäken bakom tänderna i överkäken, vilket gör att du biter långt upp i gommen, vilket i grava fall kan ge sår i gommen. 

Öppet bett

Ett problem kan vara ett öppet bett när fram- eller sidotänderna inte har kontakt med varandra, vilket leder till en öppning när du biter ihop tänderna och du får svårt att bita av. Ibland kan enbart en tandställning korrigera detta, ibland krävs en kombinationsbehandling med tandreglering och käkkirurgi.

Metoder för tandställning

Det finns idag många olika metoder för att reglera tänderna och det är många faktorer som spelar in för att hitta den bästa lösningen för dig. Den klassiska rälsen är fortfarande den vanligaste metoden för tandreglering men de andra alternativen som plastskenor blir alltmer populära.

Invisalign tandreglering Örebro Käkkirurgiska Centrum

Aligners – plastskenor tandreglering

Vi kan stolt erbjuda aligners som är en modern metod för tandreglering. Du slipper “räls” och kan med hjälp av genomskinliga plastskenor, som du själv byter varje vecka, enkelt reglera och förändra dina tänder.

Skenorna är specialgjorda efter din tandrad och justerar dina tänder en liten bit i taget. Varje gång du byter skena kommer du allt närmare till raka tänder. Det här är en metod som miljontals människor runt om i världen har reglerat sina tänder med.

Kontakta oss för att boka en tid för en kostnadsfri konsultation på vår klinik på Grubbensgatan 2 i Örebro.

Fördelar med aligners:

Minimal synlighet

De genomskinliga skenorna är i princip helt osynliga. Det gör att det nästan inte märks att du har en tandskena. På tänderna placeras fästen av plast – för att kunna flytta tänderna med skenorna och ibland kombineras det med gummidrag mellan tandraderna.

Bekväm att använda
Eftersom det inte används några metallfästen eller räls är aligners en bekväm tandregleringsmetod.
Tydliga och hållbara resultat

Väljer du aligners kommer du redan från början få en digital behandlingsplan där vi simulerar hur slutresultatet kan komma att se ut. Du kan med detta se fram emot ditt slutresultat under behandlingsperioden.

Tandställning och tandregleringÖrebro Käkkirurgiska Centrum

Fast tandställning

En fast tandställning sitter fast på tänderna och ger ett mycket bra resultat eftersom det går att justera varje tand individuellt. Den fasta tandställningen är den vanligaste metoden idag och du kan ha en fast tandställning gammal som ung. Den här typen av tandställning tar man inte bort förrän behandlingen är avslutad.

I de flesta fall består den fasta tandställningen av små fästen som kallas för brackets. Dessa fästen är gjorda av metall ellerporslin . Fästena placeras sedan på varje tand och binds ihop med en metallbåge (räls) som påverkar tänder och styr dem till önskat läge.

Under en tandreglering är det viktigt att vara försiktig med vad och hur du äter så att inte fästena (brackets) lossnar. Lossnar ett brackets återgår tanden snabbt till sitt ursprungsläge och behandlingstiden förlängs.

Det är även viktigt under en tandreglering att undvika sötsaker/söta, och sura drycker och att borsta tänderna efter varje måltid eftersom karies lättare uppstår. Men en fast tandställning fastnar mat i rälsen och sitter kvar mot tanden till att du avlägsnar den genom tandborstning.

Vad kostar tandreglering?

Beroende på hur ditt bett ser ut avgörs om man får bekosta behandlingen själv eller om en del av behandlingskostnaden . omfattas av det statliga tandvårdsstödet (Försäkringskassan). Undersökning kostar c:a 6000 kronor och utifrån det ges sedan ett kostnadsförslag för tandregleringsbehandlingen.

Priset på tandregleringen är individuellt och beror på hur omfattande behandling som behövs samt vilken tandregleringsmetod som ska användas. Ett riktpris på den traditionella tandställningen är ca 21000 – 43200 kronor för båda käkarna, enklare utjämningar i en käke blir billigare.

Aligners, där du bär osynliga plastskenor kostar från 35 000 – 59500 kronor men också det är mycket individuellt. För att få en bra bild av vad det kommer att kosta för dig är det enklast att du bokar tid för en konsultation. Konsultationen kostar 1260 kr.

Hur länge ska man ha tandställningen?

Som med det mesta inom tandreglering är det helt individuellt och varierar från fall till fall hur länge du behöver bära tandställningen. En del patienter, med mindre problem, behöver inte ha tandställningen mer än sex månader. Patienter med större problem kan behöva behöva bära den fasta tandställningen 2-3 år. Med aligners går det oftast snabbare.

.

Boka tid för konsultation:

12 + 14 =

Örebro Käkkirurgiska Centrum allmäntandvård specialist estetik

019-XX XX XX

Grubbensgatan 2, Örebro

.