019-10 24 42 info@okkc.se

Tandsten

Tandsten är bakteriebeläggningar av plack och saliv som mineraliseras. Det är mycket vanligt att få tandsten på utsidan av kindtänderna, i tandköttsfickor eller på insidan av framtänderna. Tandsten som inte behandlas kan leda till tandköttsinflammation och till slut tandlossning.

Orsak till inflammation

Bakteriebeläggningar bildas på tänderna och i tandköttskanten varje gång du äter något. När dessa bakteriebeläggningar kommer i kontakt med saliven bildas tandsten. Hur mycket tandsten som bildas varierar från person till person. Tandsten är ofta en orsak till inflammation i tandköttet som kan leda till tandlossning. Det är därför viktigt att regelbundet besöka en tandhygienist för att behandla din tandsten.

Vanliga frågor:

Vad är tandsten?

Tandsten är ett tjockare, gulaktigt lager på dina tänder som bildats av bakteriebeläggningar som fastnat på tänderna och stelnat. Du kan ofta se tandsten vid tandköttskanten bakom framtänderna.

Är det vanligt med tandsten?

De flesta människorna får tandsten även om de rengör och borstar tänderna regelbundet. Hur mycket tandsten som bildas varierar från person till person.

Ring oss på 019-10 24 42

Få en tid direkt eller svar på dina frågor.

Obehandlad tandsten kan leda till tandlossning

Får du en inflammation i tandköttet kan det till slut leda till tandlossning. Det är de bakterier som finns i den porösa ytan av tandstenen, under tandköttskanten, som kan orsaka inflammationer som ofta leder till tandlossning.

Tandlossning sker ofta utan symtom och under flera års tid. Du börjar med åren känna att tänderna börjar sitta lite lösare då inflammationen luckrat upp tandköttet underifrån. Början till tanslossningsprocessen är obehandlad tandsten som uppstår av bakterier. Det är därför mycket viktigt att du regelbundet besöker din tandläkare och tandhygienist.

Förebygg tandsten

• Borsta tänderna noga morgon och kväll
• Skölj inte med vatten efter tandborstning
• Använd alltid fluortandkräm
• Använd tandtråd kontinuerligt
• Besökt din tandhygienist regelbundet

.

Vill du boka tid?
Eller har du en fråga?

Ring oss direkt eller fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

    Jag vill boka tid.Jag vill ställa en fråga.

    Örebro Käkkirurgiska Centrum allmäntandvård specialist estetik

    019-10 24 42

    Grubbensgatan 2, Örebro

    .