Käkkirurgi
Inom tandvård är käkirurgi en specialiserad gren och utförs endast av specialutbildade käkkirurger. Först görs en diagnos. Beroende på utfallet av den behandlas sjukdomar och defekter i munhåla, käkar, ansikte och angränsande områden. För att få komma till en käkkirurg kan du få en remiss från din tandläkare, du kan även söka dig direkt till oss genom egen vårdbegäran.
Implantatkirurgi
Ett mycket vanligt ingrepp är tandimplantat. Det borras då ner titanskruvar i käkbenet varpå det fästs en krona, den nya tanden, på skruven. Varför det är titan som används vid ett tandimplantat är för att titan väldigt lätt växer fast i benvävnad. Tandimplantat ser ut och känns som riktiga tänder. Behandlingen utförs av en specialist i käkkirurgi i samråd med en specialist i oral protetik eller allmäntandläkare.
Benförbättring
Vid avsaknad av ben i samband med implantatbehandling finns det olika tekniker och material att tillgå. För bästa möjliga implantatplacering används den teknik som skapar optimala anatomiska och funktionella förhållanden i munnen för den slutliga tandrehabiliteringen. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.
3D-guidad kirurgi
Vi är experter på kirurgi med hjälp av 3D-teknik. Inför visa implantat operationer genomför vi en 3D-planering som säkrar upp att det finns tillräckligt med käkben att fästa implantatskruven i. Vid behandling med 3D-guidekirurgi, börjar med en datatomografi undersökning som valideras av våran specialist i oralradiologi, sedan tar man fram en individuellt anpassad guideskena vars syfte är att guida kirurgen rätt när han ska sätta in implantat. Det gör processen kortare och vi får snabbare det hjälpmedel vi behöver för att kunna hjälpa dig med högsta precision. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.
Visdomstandskirurgi
En käkkirurg kan operera eller dra ut besvärande visdomständer, antingen innan de kommit fram eller om de inte får plats i käken. Käkkirurgen kan även utföra mer komplicerade tanduttagningar som inte är visdomständer. Tandborttagning inför implantat behandling kräver en specialteknik för att bevara den benvolym som återstår till framtida implantatbehandling.
Rotspetsoperation
En rotspetsoperation behövs när käkbenet är inflammerat vid en rotspets. Den vanliga åtgärden brukar vara rotfyllning, men om tanden redan är rotfylld, kan en rotspetsoperation krävas. Då går man in bakvägen och öppnar upp en liten del av tandköttet för att komma åt den inflammerade rotspetsen. En liten bit av rotspetsen tas bort och inflammationsvävnaden rensas på bakterier. Den bortopererade biten ersätts sedan med en fyllning.
Förändringar i slemhinnan
Vi kan ställa diagnos på olika förändringar i munhålan. Ta bort slemhinneförändringar och cystor i munhålan, samt utföra en histologisk diagnostik för att säkerställa diagnosen.
Mer om tandimplantat:
Vanliga frågor:
Gör det ont att få implantat?
När ett implantat installeras i käkbenet känner du ingen smärta eftersom du är bedövad i munnen under hela behandlingen.
Vad finns det för risker?
Risken för komplikationer med tandimplantat är generellt låg, dock infomationen om vilka risker och komplikationer, fördelar och nackdelar samt operationsförförandet diskuteras ordentlig redan vid konsultationstillfället.
Ring oss på 019-10 24 42
Få en tid direkt eller svar på dina frågor.
Fakta om tandimplantat
– Implantatet fungerar som tandrötter i din käke. Tandimplantat kan vara en räddning för många som saknar tänder av olika anledningar. Förlorade tänder kan påverka både fysiskt och psykiskt.
– Tandläkaren tillsammans med en specialist i käkkirurgi måste göra en noggrann undersökning innan du genomgår implantatbehandlingen. Därefter diskuterar patienten och behandlaren fram vad som är den bästa lösningen för patienten. Tandläkaren kommer noga gå igenom vilka förutsättningar som måste uppfyllas innan behandlingen påbörjas.
– Att sätta in ett tandimplantat är smidigt och oftast helt smärtfritt. Oftast så räcker det med lokalbedövning men är du nervös så kan du få lugnande medicin.
Hur fäster man ett implantat?
Vi kommer att göra en grundlig undersökning, bland annat med röntgen, för att kolla om det är lämpligt att sätta in implantat. En avgörande faktor för att få tandimplantat är att du har ett friskt och starkt käkben. Vissa mediciner och sjukdomar kan göra så att det blir komplikationer om du fäster ett tandimplantat i käkbenet. Barn kan inte fästa tandimplantat innan käkbenet har vuxit klart.
Efter din behandling
När du fått ditt implantat så kommer du bli kallad på regelbundna kontroller för att se att allt är som det ska. Det är viktigt att du sköter din munhygien lika bra runt implantatet som dina riktiga tänder. Om hygienen inte sköts så kan bakterier ta sig in och skapa inflammationer som i värsta fall kan leda till att implantatet lossnar. Om du röker så innebär det en ökad risk för problem med implantatet. Det är viktigt att avstå rökning om du vill ha ett bra implantat.
.
Vill du boka tid?
Eller har du en fråga?
Ring oss direkt eller fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig så fort som möjligt.
.